Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Yvo Bojkov
Автор: yvobojkov Категория: Политика
Прочетен: 536265 Постинги: 33 Коментари: 311
Постинги в блога от Януари, 2013 г.
На референдума наистина всички участници спечелиха и постигнаха главните си цели.

БСП – победи ГЕРБ. Тази символична победа макар и относителна, макар и под очакваното ще бъде знамето на социалистите на цялата кампания за следващите парламентарни избори. Откровените лъжи изречени по време на кампанията няма да им помогнат да спечелят нови избиратели освен ако гафовете на правителството на Борисов не зачестят до степен да скъсят значително паметта на разумните хора.

България на гражданите – затвърди претенцията на изразител на гражданското (неполитично). Поведението бойкот не е политическо поведение и се съобразява с непопулярността, която партиите са придали на думата. Отказът от конкретно позициониране по въпроса показва, че от ДБГ по-скоро следват обществените тенденции отколкото да водят активна политика в една или друга посока. Това поведение крие опасност, защото отдалечава движението от дефиницията на политическа партия като замества думата „популизъм“ с „гражданско“. Това е печелившо за една извънпарламентарна партия, но вътре нещата са различни, освен ако не искат да повтарят Борисов, който заема две противоположни позиции, само и само да го обичат всички. 

ДСБ/Единство – могат да претендират, че са представители на всички гласували с НЕ, колкото и това да не е вярно. Оправданието на Борисов, че малко хора от ГЕРБ са гласували с НЕ, защото това е позиция на ДСБ допълнително затвърдява тази теза. За гласоподавателите на сините обаче, това беше може би най-малката, но все пак поредна загуба. Тази позиция на губещи затвърди с годините чувството за поражение и видимо трансформира част от тези хора в угнетени песимисти и неспособни да намират пресечни точки и общ език с многобройните си съмишленици от тяхната страна на барикадата. Все още се чака излизане от тази спирала, която за сега гарантира едиснтвено едно инфарктно влизане в парламент. Тепърва предстои да видим какъв % от половин милион гласували с НЕ са намерили представителство в сините.

Зелените, спечелиха моралната заслуга за резултата НЕ, тъй като анти-ядрената теза им приляга най-истински. Те за съжаление не могат убедително да претендират за вота, колкото и да са го заслужили, тъй като младите хора, които са техни ексклузивни гласоподаватели, не гласуваха.

...а ГЕРБ спечелиха тенис турнира в Австралия (извинявам се за грешката в заглавието. Вероятно потресен от сцената между министерски съвет и президентството съм направил неволен лапсус).

image

Категория: Политика
Прочетен: 4715 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 30.01.2013 16:27
Търсене

За този блог
Автор: yvobojkov
Категория: Политика
Прочетен: 536265
Постинги: 33
Коментари: 311
Гласове: 460
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Януари, 2013  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031