Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Yvo Bojkov
Автор: yvobojkov Категория: Политика
Прочетен: 536240 Постинги: 33 Коментари: 311
Постинги в блога от Юни, 2011 г.
  В крак с времето! Паметник на народното творчество

Ето как трябва да се трансформират кретенските паметници от миналото: със самоирония, иновативност и капка налудничевост. Защото само оригинална форма на размисъл около символите може да е полезен на сегашните и бъдещи поколения, а не страхопочитание или смитане на историята под килима.
Браво на творците!


image
снимка: Нина Денева

Аз виждам поне три нива на интерпретация и размисъл: 
- Иронизиране на съветските бойци, които в България не са се сражавали втората световна. 
- Иронизиране на тези, които искат да заместят съветски символи с американски симовли.
- Десакрализиране на един символ на мракобесен режим.
- Победата на усмивката и хумора над вдигнатия заплашващ калашник. 
и още ред други...
Просто е бисер!

image
снимка: Нина Денева

image
снимка: Нина Денева
Категория: Политика
Прочетен: 15784 Коментари: 6 Гласове: 10
вестник "Седем", 08 юни 2011

 

Всъщност какво иска да постигне Синята коалиция на местните избори в София тази есен? Да получи едно малко и свито блокиращо присъствие – тип ДПС, или да извоюва кметска победа, подплатена с присъствие от поне една трета в общинския съвет ? В първия случай градът ще продължи да бъде наричан Мордор – бавноразвиващ се и грозен. Във втория случай имаме кмет, който с помощта на силен екип прави града модерен, красив и удобен, като започва с ритник и разтурване на хранилките, на които са се закачили общинските кърлежи. Името на този кмет е Прошко Прошков.

 

Ще ви кажа какво искам аз да се случва в София и защо заставам зад човек, който има един нов вид отношение, и прави политики от ново поколение.

Аз искам да има конкурси за архитектурно оформление на обществено значимите обекти –  новите спирки на метрото, формата на анти-паркинг колчетата, дизайна и ергономичността на пейките по парковете и всички други визуални обекти и формати на пространства, които внушават красота и създават уникалния дух на един град. Искам централната баня да функционира като минерална баня, защото е престъпление да не се възползваме от топлите лечебни води – дар, за който всеки европейски град би си продал душата. Не мога да подмина и подкрепата си за сините общинари Вили Лилков и Мартин Заимов за това, че повдигнаха темата за опазването и използването на минералните води.  Искам София да диша повече и да има повече пешеходни и уютни за хората улици. Нашия син зам. кмет Христо Ангеличин знае най-добре колко позитивна енергия се генерира в града от подобно усилие. Искам пролетно, лятно и есенно време да мога безопасно да карам колело из града, като знам, че има охраняеми паркинги, където мога да си го оставя. Искам да виждам и извън центъра на града поддържани и красиви нови зелени площи, както и дървета на всяка улица. Това не са колосални, сложни и скъпи неща, но коренно променят качеството на живот в един град. И трябва да бъдат извършени от хора с модерно мислене, непоклатима решителност и никаква прошка спрямо сегашните динозаври на мисълта в общината – тип главния архитект на града.

 

Това, което искам аз, го иска и Прошко Прошков. Но една птичка пролет не прави. Хубавото е, че той не е сам. Новият заряд, с който нещата не просто се случват, а изригват, в момента витае около кмета на Лозенец. Хората могат да го усетят като четат тези редове или като отидат на една от шатрите из София, на която е самият той. Медиите могат да продават успешно имидж, но нищо не може да замести искреността на личния контакт.

 

Казано с прости думи, политиците се определят първо според целите и след това според личноста си. До 12 юни имате възможността да се запознаете с тази на Прошко Прошков и на хората около него.

А на 12 юни нищо няма да ви струва да се разходите до училището или мястото, където по принцип гласувате на редовните избори и да пуснете гласа си за кмет на София Прошко Прошков и президент Светослав Малинов.

image

Категория: Политика
Прочетен: 4521 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 08.06.2011 11:55
Търсене

За този блог
Автор: yvobojkov
Категория: Политика
Прочетен: 536240
Постинги: 33
Коментари: 311
Гласове: 460
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Юни, 2011  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930