Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2009 21:03 - Протестът оттук нататък
Автор: yvobojkov Категория: Политика   
Прочетен: 10295 Коментари: 17 Гласове:
0

Последна промяна: 28.01.2009 02:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Протеста на 14 януари 2009

Обзорно описание на случилото се на 14 януари 2009 надали може да се направи в рамките на една страница. Най-добрия начин да разберете какво се случи на площада е просто да наберете в www.youtube.com въпросната дата и да видите кадрите снимани на живо. Една картина казва повече от хиляда думи. Вярно е. Ще използвам моите хиляда за да се опитам да обясня какво означават събитията от последните седмици. Формалната причина за началото на протестите, на които продължаваме да бъдем свидетели и днес, беше жестокото убийство на младеж в студентски град. Формална, защото напрежението, което се натрупва в едно общество, винаги се нуждае от катализатор. От капка, благодарение на която чашата да прелее. А когато чашата прелее, тя прелива от всички страни неконтролируемо. С това убийство една част от българското общество се събуди и поиска да каже ПИСНА МИ! Тази част бяха студентите и младежите. На 14 януари те съставляваха 80% от събралите се и показаха, че точно те са будното гражданско общество, от което България имаше толкова голяма нужда. Хубавата новина е, че най-накрая разбрахме, че то се е зародило. Лошата – че управляващите социалисти не са готови да го приемат и че за последните 60 години, не са сменили нито с йота техниките си за сплашване и потъпкване на смелите хора, готови да застанат зад критиките и вижданията си. Това, което още не знаят, е че в условия на демокрация, била тя несъвършена, гражданското общество, било то и зараждащо се, не може да бъде унищожено или сплашено нито с подставени провокатори, нито с отцепване на площад но не и на сградата на парламента, която е в периметъра на заплахата от бомба.
В този протест имаше и още един уникален елемент - той се самоорганизира почти изцяло във виртуалното пространство, отново главно от млади фейсбук потребители и блогъри. Фейсбук групите за събитието начисляваха три хиляди души заявили намерение за участие, а известни български сайтове за запознанства приканваха към същото. Когато, случайно или не, едната от групите във фейсбук се оказа блокирана, на момента се създаде друга, която буквално за два дни набра отново две хиляди души. Цитирам тези подробности, за да покажа с каква бързина и в какъв мащаб хората успяват да се организират в ерата на високите технологии.

Следващият логичен въпрос, които си задаваме, е кои точно са тези будни граждани и какво искат. Тази част на някои може да им се струва най-сложната; аз мисля, че тя е най-простата. Протестиращите са всякакви и исканията им са многобройни. Но ги обединява възмущението от лошото управление, несправедливостта и неспазването на законите от страна на властта, както и общото желания за промяна на сегашното състояние към по-добро. Като казвам „всякакви”, имам предвид партийните им окраски. Не казвам политически, тъй като искането за подмяна на една правителство е политически акт и от тази гледна точка хората, които са се събрали на площада, имат ясно изразена политическа позиция: „Вие сте позор! Оставка и затвор!” По-ясно и просто не мисля, че може да се каже. Да, но нали досега говорих за гражданско общество а сега намесвам и политиката, че чак и партиите. Как така? Отговорът е прост и е заложен в схемата на функциониране на едно демократично общество.


Гражданското общество формулира проблеми и се бори за спазването на правилата, но политическите партии са главните актьори, когато става дума за политически искания и действия. Ако силен граждански импулс си поставя политически цели, каквито са тези, поставени на сегашните протести, то тогава възможните развръзки са две:
1) търси се подкрепата на партии които имат същите политически цели и ценности и могат да бъдат алтернатива на сегашната ситуация
2) гражданският импулс създава политическа партия, която да се бори за реализация на политическите цели.
В нашия случай новото, крехко, хетерогенно и неопитно гражданско общество няма предпоставка да създаде силна партия, която да постигне поставените цели. То е обидено на партиите, и с право, но отвъд тази обида и липса на доверие едно нещо е ясно: политическа партия или съюз на партии ще е онова, което има шанс да промени нещата.

Затова смятам, че за да успее да постигне поставената цел, протестът трябва да бъде официално подкрепен от партиите на демократичната реформаторска опозиция, които да застанат твърдо зад него и исканията му, без обаче партийни фигури да взимат думата от трибуната. Единствено по този начин будните и мислещи хора ще могат да направят своя политически избор, а политиците, без да се натрапват или яхват чуждо усилие, ще защитят позицията им и ще покажат посоката, в която ще работят ако са избрани.

Ще завърша с един прост пример, който да оправдае употребата на термина „неопитен”, който използвах, за да назова обществото, събудило се на 14 януари. В желанието си за промяна някои от организаторите споменаваха искането за преминаване към мажоритарна система. Ето до какво води една мажоритарна система в държава, която има парламент от четири депутата, избрани мажоритарно от 4 различни района: При положение, че една партия има мнозинство от 30-35% във всичките четири района, а останалите партии успяват навсякъде да съберат само по 15-20%, то тогава ще имаме парламент, в които всички депутати ще са от една партия, а 65-70% от гласувалите няма да имат представителство. Примерът е прост и ясен. Държавите, в които такава система се използва, имат вековна демократична история и политическо поле, на което се борят две големи партии, които се дебнат взаимно и знаят, че всяка грешка ще им коства загуба.
Най-важното според мен, за да може в бъдещият парламент да влизат личности, а не партийно подредени некадърници или послушни личности, е да се въведе преференциално гласуване без долен праг. По този начин, когато гласувам за листа на партия и слагам Х до името на политика, който харесвам, подреждам сам листата и позволявам на въпросния качествен политик да отиде на първо място и пръв да влезе в парламента, ако партията му събере над 4% от гласовете.

С нетърпение очаквам развитието на протестите и призовавам всички читатели на Колега виртуално, устно или писмено да споделят мнението си, било то позитивно или негативно.


Иво Божков, за списание Колега

Една дума за правителството: провал


Тагове:   оттук,   нататък,


Гласувай:
0



1. анонимен - друга форма на протест
23.01.2009 21:17
нека направим нещо различно нещо което немогат да спрат или игнорират.
да блокираме гратския транспорт.
в определен час всичти недоволни от управлението на страната да се качат в гратския транпорт и да не слизат 2 или 3 часа.
така можем да блокираме софия напълно законно.
пътища много прсто трябва да вървим напред
цитирай
2. yvobojkov - Добре дошли са подобни идеи за мирни ...
23.01.2009 21:23
Добре дошли са подобни идеи за мирни форми на протест. След 28 януари ще можем да споделяме и други.
цитирай
3. tomov8 - За мажоритарната система
24.01.2009 12:08
Не съм съгласен с твоите доводи, а и на всички, които са против мажоритарната система.
При тази система хората избират личности, които познават, които са се реализирали по някакъв начин и които са трудни за контролиране от партийните централи, заради авторитета си и собственото мислене.
Това от своя страна ще насърчи партиите да търсят по-кадърни, разпознаваеми и авторитетни хора, вместо парашутисти.
Дори теоретично една партия да придобие всичките 4 депутатски места в твоя казус, това означава, че останалите партии не са поставили достатъчно избираеми кандидати.
Ако към мажоритерната система се прибави и възможността за отзоваване на депутати - тоест ако един депутат от даден район е избран с 20 000 гласа, със същия брой гласове от този район, той може да бъде отзован.
Тогава механизмът за контрол от страна на партиите към депутати ще бъде отслабен, и ще се засили механизмът за контрол от страна на гражданите.
Разбира се всяка система може да бъде опорочена, защото в нея се поставят хора, но колкото повече механизми за граждански контрол има, толкова повече демокрация има.
И още нещо - в САЩ, която се води за най-демократичната държава, в президентските избори, един президент може да спечели, дори и с по-малко гласове от своя опонент, заради пропорционалната система на разпределение на гласовете от щатите.
цитирай
4. raylight - Иво
24.01.2009 13:01
слагам те в блогрола си,сложи ме и ти в твоя, плс - Лъчо
цитирай
5. tomov8 - И още нещо
24.01.2009 13:17
При пропорционалната система една партия може да спечели 37% на изборите и 15 други партии да са под 4% -та бариера. тогава същата тази партия вкарва 100% свои депутати, само че парашутисти, за които никой нищо не знае.
Чисто математически демокрацията куца отвсякъде, само читави хора могат да я осъществят на практика.
цитирай
6. raylight - Бариерата
24.01.2009 15:34
е измишльотина на комунистите,в Холандия например няма бариера - колкото трябват за един депутат само. Аз съм твърдо против тази 4% бариера.
цитирай
7. анонимен - Борислав -кои ще управлява????
24.01.2009 23:41
Здравеите да помислим малко???? недоволни сме Ок ,и какво правим показваме недоволство ????какво постигаме нищо ,защото никои не вижда по далеч от утре.сваляме ги от власт и кои идва???следващите некадарници създадени от кого????от тези които свалихме в4ера не е ли така????кои ще доидена власт Боико /тежко и горко/ и пак с бсп ????нека погледнем вдясно какво имаме там нищо пално нищо половината вдясно са подлоги на БСП или техните олигарси?КАДЕ СМЕ НИЕ МЛАДИТЕ РАБОТЕЩИТЕ СЛЕД 3ГОДИНИ ПАК ТАМ ??ПРЕД ПАРЛАМЕНТА??ПАК НЕДОВОЛНИ ??И ПАК ИПАК ?ДО КОГА?
Докато не вземем да се организираме без да разчитаме на политиците интриганти и продажници и стотиците партии в дясно?КАК нова партия/интернет/ на всички недоволни с нови и ясни правила за всички без кухи и продажни структури и всички ние да предлагаме и решаваме и избираме .След като за няколко дни се организирахте за протестите нека се организираме и за изборите и да го направим .
ТОВА Е НАЧИНА
цитирай
8. raylight - Две рецепти
25.01.2009 09:30
1) Строг контрол над управлението чрез активност на гражданското общество - не на всеки 3 години а на всеки 3 дни ако се налага
2) Гласуване за реформаторски демократични сили и правене на разлика между добро и зло (много е важно да има вменяемост)
цитирай
9. анонимен - Липсва
25.01.2009 10:43
Гласуване за реформаторски демократични сили и правене на разлика между добро и зло ???????КАДЕ ГИ ТИЯ СИЛИ В МОМЕНТА, ЧЕ СЕ НЕ СЕЩАМ?
цитирай
10. raylight - Ами информирай се
25.01.2009 12:38
ние ли да мислим вместо теб? Фактите са пред очите ти
цитирай
11. анонимен - Айде стига си дрънкал глупости ве ...
25.01.2009 22:04
Айде стига си дрънкал глупости ве раили ли си?Рейли ли си не та знам.Дрънкаш глупост върху глупост.Ти ли каза,че комунисти въвели 4% бариера.В Бундесрепублик комунисти ли управляват.Много си смотан пич.При комунистите няма изобщо многопартийна система,а гласуването за тях е неофициално задължително.Мисли преди да пишеш врели-некипели.Не всяка твоя глупост е истина за да я четем в нета.
цитирай
12. tomov8 - Анонимен
26.01.2009 12:54
Започваш да се пенявиш, иди да се ваксинираш срещу бяс. Ако не искаш да четеш нещо - никой не те задължава. Освен ако не си на щат и не ти плащат на пуснат коментар в защита на "наште".
цитирай
13. анонимен - Борислав -кои ще управлява????
26.01.2009 19:53
отново вместо да се тарси решение се влиза в безмислени спорове затова сме на това положение.и никои не казва кои да са следващите или има ли мнение по по горния ми пост?
цитирай
14. yvobojkov - mnenie
27.01.2009 00:09
Tomov8, с преференцията, личностите пак ще играят същата роля, защото дори една партия да си подреди парашутистите на първите места, хората ще могат да изкарат личностите нагоре. Тоест пропорционалната система с преференции е сбор на двете хубави страни на двете системи, за това искаме преференцията да се добави без праг (или с праг 1-2%). За мажоритарната система трябва да има както в англия или щатите, само две силни противопоставящи се партий, но сме далеч още от този етап, въпреки че и аз го намирам за по-работещ.

анонимен с идея за партия,
Губене на време ще е. Създаването на нова партия, която да има широка обществена подкрепа изисква огромен ресурс. Най-вече човешки. В момента той липсва, или ако го има, не се е заявил или успешно е отвратен и отблъснат от политиката. А и доре да се създаде, то в тази нова неопитна нова партия ще се намърдат същия тип некадърници и нечестни хора. Точно защото принципно партиите имат собстена защита от подобен тип хора. Не всички партии, но определено мога да твърдя, че за партиите в дясно и ДСБ, такива механизми има. Мога да ти дам два примера: СДС си избра лидер като всички членове на партията гласуваха, но пък си подредиха листата за общински съветници в по-тесен кръг на софийското ръководтво от 60тина души. ДСБ си избира лидер чрез делегати, но пък си подрежда листите с гласувания на всички членове и симпатизанти, било то за общински съветници или за евродепутати.
Ето ти два начина чрез които максимално голям брой хора определят лицата на партията. Така много по-трудно ще си прокараш път до първите места на листи без да имаш доверието на хората. И хубавия момент е че колкото по-стара е една партия, толкова по-силни са тези механизми за естествен подбор на кандидатите, особено ако голяма част от членовете са политически будните хора от 89 насам.
Знаеш ли какво е да създадеш нова партия с претенцията да управлява? В цяла България, по селца, градове да имаш хора готови да отдават време и ресурси. Задачата е МНОГО трудна, но не невъзможна. Личната ми преценка е, че в момента няма такъв заряд в хората. Ако имаше, на площада пред парламента всяка сряда щеше да има по 10 000 души а в цялата страна по места също по 100-200 човека.

И друго нещо, когато казваш да вземем да се организираме и да не разчитаме на политиците. Ами в момента в който ти се организираш, ставаш също политик. Така че не стигматизирай тази дума. Политик не е лоша дума. Лош политик е лоша дума. Има лоши и добри политици. Критерия е това дали действията му подобряват или влошават живота на мнозинството.
цитирай
15. анонимен - друга форма на протест от paragraf.22
27.01.2009 08:07
доиде деня . знам отговора на власта вие също.
време е да осазнаем простата истина че еднствения начин да се подобри нещо във тая държава да ваведем пазарни отношения във политиката.
политиката е като търговията тя продава обещания и полоучава власт-пари.така е откакто съществува света и ние няма да открием нищо ново.какво да правим.
просто трябва да въведем конкоренция.
как да стане това.
просто трябва те постоянно да са застрашени от загубата на власт-пари.няма нужда да идва някои по добър просто трябва да е друг.
които се качи навърха посояннода се страхува за свотя власт-пари.
конкурецията ще ги направи подобри .
несъм го измислил аз така и така ще бъде.
в политиката няма морал и никога няма да има единственото нещо което е заплаха за един политик това е загубата на власт-пари и там трябва да ги ударим.няма значение как .
цитирай
16. анонимен - В България политиците са еднакво ...
27.01.2009 08:38
В България политиците са еднакво лоши.Иначе нямаше да имаме националните катастрофи от 1913-а и 1919-а година когато дори губим територии.Когато протестираш,не ставаш политик а гражданин с гражданска позиция.Нека протестиращите да са автономни и независими от политиците.Да не се съобразяват с техните конюнктурни интереси.Да отстояват исканията си и да не позволяват да ги правят слуги натоя или оня политик.Интересите на политическата класа в България още от Освобождението насам почти винаги се разминават с интересите на българското общество. Ето затова и нещата не вървят.
цитирай
17. анонимен - Борислав-кои ще управлява????
28.01.2009 13:12
Иво Въобще не е трудно има мин.20% свободен електорат.Но ти си обвързан политически на дали би трагнал да правиш некви идеалистични партии.? организираме се всички протестиращи правим си собствен саит всички членове ще са регистрирани и ще гласуват явно от дома /раб място/за да няма съмнение по ИП.всички млади ще участват в проекта повярваи .ще говорим и с повечето студ.орг. в всички градове.аз бих поел варна ти софия и т.н За секционните комисии застапниците няма да получават пари по този начин се надявам 4е застъпници ще станат само хора които вярват че ще успеем.имам изработена подробна стратегия по всеки детаил
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: yvobojkov
Категория: Политика
Прочетен: 537785
Постинги: 33
Коментари: 311
Гласове: 460
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031